vineri, 25 martie 2016

Persoanele fara venit nu mai sunt obligate sa plateasca CASS

Odata cu intrarea in vigoare a noului cod fiscal toate persoanele fizice din Romania erau obligate sa plateasca contributia de sanatate, indiferent daca realizau venit sau nu. Aceasta dispozitie a fost aspru criticata de populatie iar Guvernul Romaniei a lansat in spatiul public ideea abrogarii sau modificarii ei.


Abia de curand Ministerul Finantelor a publicat un comunicat, pe site-ul oficial, in care ne informeaza ca Legea nr. 227/2015 va fi modificata in sensul renuntarii la obligativitatea platii CASS de persoanele fizice care nu realizeaza venit.
Acest lucru nu inseamna ca respectivele nu vor mai beneficia de servicii medicale gratuite. Ele pot opta intre a plati taxa catre Casa de Asigurari in fiecare luna sau sa o plateasca atunci cand au nevoie de serviciile medicale.
Aceasta dispozitie legala li se aplica si persoanelor care au venituri din dividende sau dobanzi insa acestea, cumulate, se afla sub nivelul salariului minim pe economie. De asemenea, pot opta pentru plata lunara sau la momentul apelarii la Casa de Asigurari de Sanatate si persoanele fizice care au alt tip de venit insa acesta se afla sub salariul minim pe economie.
Pana in prezent persoanele amintite mai sus aveau obligatia de a plati lunar o contributie de 5,5 %, raportata la salariul minim pe economie.
Guvernul va modifica astfel articolul 180 din Noul Cod fiscal. Se va reveni oarecum la dispozitiile legale in vigoare pana anul trecut cand puteam plati CASS cu cateva luni din urma, fara penalizari, pentru a beneficia de seriviciile medicale din sistemul public, la nevoie, cu exceptia celor de urgenta.



Prin ultima modificare a legislatiei fiscale, persoanele fizice, indiferent de cetatenie, ce au domiciliul sau resedinta intr-un stat cu care Romania nu are un acord privind sistemele de securitate sociala ori care nu intra sub incidenta legislatiei europene privind securitatea sociala, si care nu se afla in Romania pentru o perioada mai mare de 90 de zile consecutive, pe parcursul unui an calendaristic, nu sunt obligate sa contribuie la sistemul de asigurari sociale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu